Van eetbuien en stiekem eten naar eetrust en genieten van eten en koken

Ik ben Ineke van Spelde. Ik woon in Leiderdorp, vlakbij Leiden, met mijn man, twee pubers en vier kippen. Die laatste lopen in onze tuin waar ik veel te vinden ben. Een deel ervan is moestuin. Elk jaar weer heb ik woeste plannen en elk jaar komt er weer niet veel van terecht. Maar ach, onkruid wieden is best mindful en al dat tuinieren bespaart me een abonnement op de sportschool.

Onzeker, te zwaar, afvallen en weer aankomen

Ik worstelde als kind al met eten. Ik vond het leven soms best ingewikkeld. Had wel vriendinnetjes, maar niet veel. Ik was onzeker, trok me vaak terug. Dat bleek makkelijker te gaan met koek en snoep. Langzaam kwamen de kilo’s erbij, en ik was al nooit echt slank geweest. Ik ging stiekem eten kopen. At dat in mijn eentje in mijn kamer op. Ik had dus gewoon last van eetbuien.

Toen ik ging studeren ging het beter. Ik kreeg nieuwe vrienden, voelde me opgenomen in de groep. Ik viel twintig kilo af door naar een afslankclub te gaan. Het voelde zo vreemd om slank te zijn. Helaas, zoals dat met diëten gaat, kwam ik ook weer aan. Een kilo of twintig en zelfs meer. Ik had mijn eetpatroon namelijk niet veranderd

Nog een keer afvallen, leren om echt lekker te eten en te koken

Het omslagpunt bij mij was een bijbaan in een vegetarisch eethuis. Daar werd veel met biologische spullen gekookt. Ik gig er koken, had er plezier in en bleek het ook goed te kunnen. Ik ging thuis ook steeds meer koken. Ging op pad om lekkere ingrediënten te kopen. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en meldde me nog een keer bij de afslankclub en viel nog een keer twintig kilo af.

Nu was er iets veranderd. Ik was niet meer op dieet! Ik had mijn relatie met eten en mijn hele patroon aangepast. Ik kwam niet meer aan. Het voelde niet meer als moeten, maar als willen.

Leefstijlcoach, gewichtsconsulent, natuurvoedingskundige?

Ik wilde alles weten van echte en eerlijke voeding en ging drie jaar lang een opleiding doen om natuurvoedingskundige te worden. Daarna deed ik ook de opleidingen voor leefstijlcoach en gewichtsconsulent. Tenslotte schoolde ik me bij in effectieve coachtechnieken en leerde in trainingen over gedragsverandering.

Ik ben gedreven, enthousiast en  vooral ook praktisch. Het moet wel te doen blijven! Geen fratsen, geen moeilijk gedoe. Ik geloof in lekker, voedzaam eten. Ik geloof ook in kleine veranderingen, die wel vol te houden zijn. Ook op de lange termijn. Diëten, algemene adviezen en leefregels zijn niet aan mij besteed. Ik bepaal heel graag zelf wat ik doe. En dat draag ik ook uit naar jou. Jij bepaalt wat je aan wil pakken, jij bepaalt wat je doel is. Jij bepaalt je eigen regels, niet ik. Want het gaat om jou en jouw leven. En dat is dus mijn nieuwe kijk op eten.

Je bent niet de enige!

Hoeveel vrouwen zijn er niet die een negatieve relatie met eten hebben! Hoeveel vrouwen worstelen met hun gewicht, en met hoe ze denken over eten. Hoeveel vrouwen mogen alleen verantwoorde dingen eten van zichzelf. Zijn altijd op dieet. Altijd bezig met eten, ook als ze niet aan het eten zijn. Tellen calorieën, veroordelen zichzelf. Zo de weg kwijt zijn rond eten, niet meer weten wat nu gewoon, lekker en voedzaam eten is.

Ik was zo’n vrouw en ik voel compassie voor vrouwen die met hetzelfde worstelen. En daarom wil ik je heel graag helpen. Naar een leven waarin je geniet van lekker eten. Op zo’n manier dat je je energiek en gezond voelt.

Praktisch, nuchter, betrouwbaar en enthousiast

Mensen vinden me eerlijk en direct. Dat ben ik ook. Ik zet me altijd voor de volle honderd procent in voor mijn cliënten en hou het graag praktisch en concreet. ik probeer zoveel mogelijk bij de bewezen effectieve feiten te blijven, al geloof ik er zeker ook in dat dingen waar kunnen zijn zonder dat ze direct wetenschappelijk aangetoond zijn.