zuurdesembrood

Zelf brood bakken is nog best wel een kunst, zeker als je alleen water, meel en zout gebruikt. In plaats van gist maak je een zuurdesem om je brood te laten rijzen. Ikzelf heb een aantal dagen meegelopen met een bakker, die zelf had leren bakken in Frankrijk. Ook heb ik cursussen gevolgd bij Ineke Berentschot van Nachtbrood. Vervolgens ben ik zelf aan de slag gegaan. Vaak bakken, en vooral ook doorgaan als de korst zwart is, je brood compleet inzakt of te zuur geworden is. Het is echt de moeite waard; het geeft zoveel voldoening om je eigen brood uit de oven te halen! Ik kan je in een workshop van 4 uur al de basisvaardigheden leren om zelf aan de slag te gaan. Ik leer je een zuurdesem te maken en onderhouden, ik leer je wat voorrijs en narijs is, we kneden, vouwen en gaan het brood opmaken.

brood met gist

Maar brood met gist, gemaakt met een voordeeg is ook een hele goede methode om brood te (leren) maken! Uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit waarmee je begint. Als je maar snapt dat een brood bakken altijd betekent: mengen, kneden, voorrijzen, opmaken, narijzen, insnijden, bakken. En of je dan bakt met gist of met zuurdesem, dat zie je thuis dan wel weer. Als je maar begint. Als je een workshop wilt volgen dan bespreken we gezamenlijk waar jullie voorkeur naar uitgaat. Gist of desem, met een voordeeg, het mag allemaal.

meer info

Vind je in het menu onder Kookworkshops.

nog iets meer nodig behalve meel, water en zout…
het vormen van de bolletjes
ziet er goed uit, toch!
en kijk, het resultaat!
kiem, zemel, meel, bloem, gluten, alles komt aan bod