Over Ineke van Spelde

Je bent vast benieuwd naar mij en naar mijn verhaal. Want je wil waarschijnlijk weten met wie je in zee gaat, als je aan je eetgewoonten wil gaan werken of tijd wil stoppen in een workshop!

Ineke dus. Ik woon met man, pubers en kippen in een best lelijk huis (want bungalow uit de jaren zeventig), met een best heel mooie tuin (want supergroot en met moestuin en fruitbomen en bessenstruiken en die loslopende kippen dus) in Leiderdorp. Dat ligt op fietsafstand van Leiden en dat is maar goed ook. Ik kan de stad niet missen, maar het is me veel te druk om er te wonen.

Ik ben ooit in Leiden terechtgekomen omdat ik er studeerde. Dat klinkt eerlijk gezegd leuker dan het was. Ik worstelde namelijk al jaren met een eetprobleem. Ik was als kind al niet echt slank. Ik had wel vriendinnetjes, maar niet veel. Ik trok me soms wel wat terug en dat ging beter met koek en snoep. Op de middelbare school kwamen er nog wat kilo’s bij en de jaren erna woog ik 80 kilo. Ik had last van eetbuien: kocht stiekem eten en at het alleen, op mijn kamer op.

De puntentellende afslankclub

Heel ongelukkig met die kilo’s ging ik naar een puntentellende afslankclub. Ik stortte me er met mijn hele ziel en zaligheid in, en viel twintig kilo af. Wauw! Toen ging ik dus studeren, alleen op een kamer. Dat was niet zo’n goeie combi met mijn introverte persoonlijkheid en soms maar vier uur college per week. De twintig kilo kwamen er weer bij en ik was terug bij af.

Mijn redding

Gelukkig kreeg ik een bijbaan in een vegetarisch eethuis. Dat was mijn redding, want ik maakte er kennis met vegetarisch eten, met biologische voeding. Ik kreeg de kans om er te gaan koken en ik bleek dat geweldig te vinden. Eten werd fijn! Ik kreeg plezier in koken in plaats van me vol te stoppen met zooi. Ik ging nog een keer naar dezelfde afslankclub, viel nog een keer twintig kilo af. En belangrijker: ik had intussen andere eetgewoonten gekregen en plezier in koken en eten. De kilo’s bleven er daardoor af.

Foto van Ineke van Spelde
Ineke van Spelde met een kip in haar handen
Ineke haalt brood uit oven tijdens workshop zuurdesembrood bakken

De jaren erna was ik druk met werken en kreeg ik twee kinderen. Toen die wat ouder waren (en ik ook…) kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik me meer wilde gaan verdiepen in biologische landbouw, voeding, de psychologie rond eten. Ik vond dit alles in een driejarige opleiding natuurvoedingskundige aan de (antroposofische) Kraaybeekerhof. Ik heb daar met ontzettend veel plezier gestudeerd en me helemaal ondergedompeld in kennis en kunde van voeding en alles wat daarmee samenhangt. Ik kreeg er geen genoeg van en opleidingen tot leefstijlcoach en gewichtsconsulent volgden, evenals een aantal trainingen op het gebied van coaching en gesprekstechnieken.

Op dit moment bak ik vaak mijn eigen desembrood, heb ik eieren van mijn eigen kippen en is een groot stuk van de tuin afgezet als moestuin. Er staat ook een kas. Ik heb dus elke zomer augurken, tomaten, boontjes en bakken vol bramen en frambozen. We proberen de tuin biologisch (of in ieder geval dier- en klimaatvriendelijk) te beheren. Dus: houtwalletjes voor dieren, veel groen, en veel ruige en niet opgeruimde stukjes tuin. Mijn keuken heeft uitzicht op al dit groen en is omdat ie ook behoorlijk ruim is, uitermate geschikt om er mijn workshops te geven. Aan de andere kant van het huis is mijn praktijkruimte.

Andere vrouwen helpen

Ook nu is het niet altijd alleen maar makkelijk. Ik ben geen ondernemer. Ik wil ontzettend graag andere vrouwen helpen hun eetgedrag te veranderen en ik vind het echt onwijs gaaf om te zien hoe de mensen op mijn workshops enthousiast worden en helemaal geïnspireerd naar huis gaan! Maar een bedrijf runnen vind ik niet perse leuk. Alle digitale rompslomp die een bedrijf nu eenmaal met zich meebrengt drijft me soms tot waanzin en slurpt de energie uit me.

Een ander mens

Ik ben alleen inmiddels wel een ander mens. Met andere inzichten. Ik weet nu dat ik niet alles leuk hoef te vinden. Dat nu eenmaal niet alles leuk is! Dat ik gefrustreerd mag zijn als ik geen knop kan maken op mijn website. Dat ik nou eenmaal gedachten heb als ‘’dit lukt me nooit’’ of ‘’ik ben hier te oud voor’’. Die frustratie en gedachten mogen er zijn. En intussen ga ik door. Met wat me te doen staat. Met wat ik echt belangrijk vind.

Hulp bij afvallen in Leiden

Tijd en aandacht voor jou

Door mijn gebrek aan ondernemersvaardigheden blijft mijn praktijk klein. Het grote voordeel voor jou is dat ik veel tijd en aandacht voor je heb. Ik ben gedreven en enthousiast, en vooral ook heel praktisch. Het moet wel te doen blijven. Ik geloof heel erg in kleine veranderingen, die je voor altijd vol kunt houden. En natuurlijk geef ik ook tips en advies, maar alleen als jij dat wil en als het bij jou past. Want het gaat om jou!

En als iemand me dan een foto stuurt van haar eerste zelfgebakken desembrood, of iemand me vertelt dat ze zo blij is, omdat ze minder snoept en snaait, meer rust neemt, vaker gaat wandelen, zich rustiger voelt en vooral tevreden over zichzelf, dan weet ik weer waar ik het allemaal voor doe.

Ineke van Spelde met 3 gebakken desembroden
Kip in de tuin
Ineke van Spelde met eigen oogst peultjes
Ineke van Spelde aan een buitenbuffet
Bloemen op tafel
Zelf augurken inmaken
Zelf jam maken
Frambozen in moestuin
Ineke van Spelde met een kip in haar handen
Ineke van Spelde tijdens workshop
Ineke van Spelde in keukendeur
Kippen van Ineke van Spelde