Nooit meer op dieet

Diëten werken goed…. of toch niet?

Nooit meer op dieet, dat is toch onmogelijk? Waarschijnlijk ben je in je leven minstens één keer op dieet geweest. Misschien heb je er een heleboel uitgeprobeerd. Of ben je je hele leven al op dieet! Diëten werken ook heel goed. Je valt er van af. Het geeft je houvast. Als je je aan de regels van het dieet houdt, heb je gegarandeerd succes. Zo’n regel kan zijn dat je bijna geen koolhydraten meer eet (Keto dieet), dat je na acht uur ’s avonds niet meer eet (intermittent fasting) of eet zoals onze voorouders (Paleo dieet).

Een dieet werkt, maar voor hoe lang?

Het punt met al die diëten is dat je ze gewoonweg niet volhoudt. Nooit meer brood? Nooit meer een wijntje om tien uur ’s avonds? Nooit meer stamppot met rookworst? Zelfs als jij dat wel vol weet te houden, heb je te maken met mensen in je omgeving. Die vinden ook wat van dat dieet van jou. Ze vinden het ongezellig. Ze geven kritiek op je dieet. Ze eten voor jouw neus de dingen die jij niet meer mag. En dus komt er een moment dat je er geen zin meer in hebt, dat je die shakes niet meer kunt zien of dat je gewoon wel weer eens een boterham met kaas zou willen eten. Je gaat voor de bijl, stopt met je dieet, komt weer aan en voelt je als bonus ook nog eens niet bepaald beter over jezelf.

Hoe word ik dan dun en gelukkig?

Maar als een dieet niet werkt, wat dan wel? Want je baalt wel van jezelf. Je bent steeds bezig met eten, je wil rust in je eetpatroon, je wil een paar kilo afvallen. Maar het lukt dus niet met een dieet, want dan ben je uiteindelijk steeds weer terug bij af.

Wat wel werkt? Dat is om heel eerlijk naar jezelf te kijken. Wat doe je nu? Wat eet je? Wanneer eet je? En dat hoeft dus niet allemaal anders! Waar het om gaat is dat je ontdekt waar jij dingen kunt veranderen. Welke eetmomenten helpen je niet verder? Waar gaat het precies mis?

Dit uitzoeken kan een hele puzzel zijn. Het is vooral belangrijk dat je je eetgewoonten onder ogen durft te zien. En dat je beseft dat je wel eens rare eetmomenten hebt, of dat je soms toch wel dingen eet die minder gezond en normaal zijn dan je zou willen, als je heel eerlijk bent. Dat je dingen doet die je eigenlijk niet wil.

Wat zou je kunnen veranderen om nooit meer op dieet te gaan?

Om welke momenten gaat het dan? Eet je ’s avonds teveel? Snaai je tussen de lunch en avondeten meer dan je zou willen? Eet je altijd vijf koekjes bij de koffie? Eet je altijd chips mee met je kinderen? Een eetdagboek kan helpen hier duidelijkheid in te krijgen. En onthoud dan dat het niet eens zozeer gaat om die chips of die vijf koekjes, maar om de momenten waarop het misgaat. Want die kun je veranderen!
Vind je het lastig om te ontdekken welke momenten jou niet verder helpen? Kijk dan eens naar hoe je vroeger at (toen je nog tevreden was met je gewicht) en hoe je dat nu doet. Of kijk eens naar hoe jij anders eet dan andere mensen. Misschien valt het je wel op dat jij op je werk steeds naar de droppot grijpt, terwijl die dunne collega dat niet doet. Of dat jij ’s avonds regelmatig aan de chips zit, terwijl je partner het bij een beker thee houdt.

 

Welke gewoonte zou je willen veranderen?

Het is verleidelijk om meteen van alles aan te pakken. Om je hele voedingspatroon te veranderen om zo nooit meer op dieet te hoeven gaan. Alles drastisch anders te doen en snel veel af te vallen. Toch bereik je uiteindelijk meer als je een kleine stap zet, die je wel de rest van je leven kunt blijven doen. Het gaat er dus eigenlijk om de kleine momenten waar het misgaat, te herstellen. Daar bereik je veel meer mee, dan tijdelijk je boterham met kaas in te ruilen voor een spinaziesmoothie. Je gaat dus niet meer op dieet, maar je gaat weer gewoon eten. Nu is het best lastig om te bedenken wat dat is, gewoon eten. En als je dan gewoon gaat eten, val je dan nog wel af?

Ga denken als iemand die dun is

De verandering in je mindset zit ‘m erin dat je gaat denken als iemand die dunner is. Wat doet iemand die het gewicht heeft dat jij graag wilt? Ook dat is weer lastig, want dat weet je eigenlijk niet! Wat je wel weet, is dat het op de manier zoals je nu eet, niet lukt. En dat je je dus beter kunt gaan gedragen als iemand die dunner is dan je nu bent. En wat dat dan voor jou betekent, ja, dat weet je op dit moment eerlijk gezegd niet. Wat je wel weet, is dat als je normaal gaat eten, je ook een normaal gewicht gaat krijgen. Welk gewicht dat in jouw geval dan ook is.

Hoe komt het dat ik op bepaalde momenten niet gezond eet?

Je weet nu dat, als je naar een normaal gewicht wil, je vooral kunt kijken naar de ongezonde eetmomenten die je kunt veranderen richting dat gezonde en normale gewicht. Deze eetgewoonten kunnen verschillende oorzaken hebben. En vaak is het zo dat er meerdere oorzaken een rol spelen.

Je eet omdat je bepaalde emoties hebt

Je gaat eten omdat je een bepaalde emotie voelt. Of gedachte hebt. Of een gevoel hebt. Deze sensaties komen niet van buitenaf, maar komen vanuit jouzelf. Het gaat niet altijd om een onverwerkt trauma uit het verleden, zoals mensen wel eens denken. Het kan ook zijn dat je je verveelt of dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Je merkt dat je je niet prettig voelt en dat gevoel wil je niet hebben. Dus ga je eten. Of je hebt een gedachte die zorgt dat je gaat eten, zoals ‘’dit heb ik nu wel even verdiend, na een dag hard werken’’.

Je eet door een externe oorzaak

Je gaat eten door een trigger van buitenaf. Er is iets in je omgeving waardoor je gaat eten. Je ziet eten, je ziet andere mensen eten, je weet dat er nog eten in de keukenkast ligt. Als je eten ziet, krijg je spontaan trek.

Je eet vanwege je dieetverleden

Juist omdat je ooit bent gaan diëten, kun je nu niet meer normaal eten. Je bent altijd met eten bezig. Je voert altijd een innerlijke strijd met eten. Je verdeelt eten in goed en slecht, je telt calorieën en als je een keer teveel eet voel je je meteen schuldig.Je denkt dan ook dat nooit meer op dieet voor jou niet mogelijk is.

Je eet uit gewoonte

Je eet omdat het nu eenmaal tijd is om te eten, of omdat je altijd chocola bij je thee eet. Je hebt vaste gewoonten wanneer je eet: in de auto eet je drop, je eet regelmatig dingen op zonder dat je het eigenlijk in de gaten hebt. Het is op voordat je het weet. Als je het heel druk hebt, of je dag loopt anders dan gewoonlijk, kan het zomaar zijn dat je minder eet dan normaal. Zonder dat je er moeite mee hebt.

Je eet dus zonder dat je eigenlijk honger hebt

Je eet dus op deze ongezonde eetmomenten om een andere reden dan honger. Het is gedrag dat je jezelf hebt aangeleerd. Je hebt het gevoel dat je honger of trek hebt, maar eigenlijk is daarvan dus op dit soort momenten geen sprake. Er is iets dat die honger of die trek heeft uitgelokt. Dat kan een bepaalde situatie zijn, of een bepaalde emotie. Of, in het geval van extern eten, kan alleen de aanwezigheid van eten de honger al uitlokken.

Wat er is gebeurd, is dat je een gewoonte hebt opgebouwd. Telkens als er een trigger was ging je eten. Het is een gewoonte geworden. Vaak zijn gewoontes heel handig. Je pakt je sleutels voordat je de deur uitgaat. Je poetst ’s avonds je tanden. Het zijn dingen die bijna automatisch gaan. Zo automatisch gaan die ongezonde eetgewoontes ook. Je hebt ze ooit aangeleerd. En: je kunt ze dus ook weer afleren. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot. Maar het kan wel, nooit meer op dieet! Hoe, dat leg ik uit in het blog Van je ongezonde eetgewoonten af.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *